Prajitura cu fructe de padure, lamaie, vanilie si frisca

De catre   februarie 1, 2015

Am descoperit acum 2 saptamani la Auchan, un mascarpone ambalat la tub, asa cum e si brinza topita de obicei, bun de tot si ceva mai ieftin, e si normal cata vreme nu mai platim si cutia.

M-am aprovizionat si eu cu cateva bucati si astazi am zis sa ii rasfat pe ai mei cu o noua creatie dulce de-a mea.

Aveam mai multe idei (un blat insiropat, mascarpone, fructe) asa ca am incercat sa le imbin toate intr-o singura tava, fara a fi „prea mult”, sper eu ca mi-a si reusit daca ma iau dupa reactiile din timpul degustarii.

Am folosit pentru blat:

8 oua

8 linguri zahar

8 linguri faina

8 linguri ulei

1/4 lingurita pasta de vanilie

1 plic praf de copt

un praf de sare

Pentru sirop:

130 gr zahar brun

90 ml apa

Pentru crema:

250 gr fructe de padure din congelator

3-4 linguri zahar brun

zeama de la o jumatate de lamaie

500 gr mascarpone

400 ml frisca

1/4 lingurita pasta de vanilie

Blatul: Partea simpla a acestei prajituri incepe cu blatul, care e in cazul meu cam de fiecare data la fel. Am separat galbenusurile de albusuri, galbenusurile cu vanilia si zaharul le-am batut bine cu mixerul pana cand si-au dublat volumul si zaharul s-a topit.

Apoi am adaugat usor rand pe rand cate o lingura de ulei si la final, faina cu praful de copt.

In alt caston am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi le-am incorporat usor peste amestecul de galbenusuri. Am tapetat o tava cu hartie de copt, am pus aluatul si l-am dat la cuptor pana cand a trecut testul cu scobitoarea.

Pana cand aluatul s-a copt am facut siropul, intr-o craticioara am pus la foc apa si zaharul si le-am lasat sa fiarba la foc mic pana cand siropul s-a legat, apoi l-am lasat sa se raceasca.

Dupa ce blatul s-a copt, cat inca era fierbinte, l-am intepat din loc in loc cu o scobitoare si l-am insiropat cu siropul de zahar, eu l-am intors si pe partea cealalta ca sa fie zemos, voi…procedati cum va place.

Am lasat blatul insiropat sa se raceasca si am trecut la crema. Intr-o craticioara am pus la foc fructele de padure congelate cu zeama de lamaie, pasta de vanilie si zaharul si le-am lasat sa fiarba la foc mic pana cand au capatat consistenta unei dulceti, apoi am dat cratita la racit.

Intr-un castron am pus mascarponele, am pus deasupra fructele racite si am amestecat bine cu mixerul.

Am asezat aceasta crema peste blatul insiropat si am dat prajitura la frigider sa se raceasca. Dupa aproximativ o jumatate de ora la rece, am batut 400 ml frisca lichida si am ornat din loc in loc prajitura cu fructe de padure, apoi am dat-o din nou la racit.

Pofta mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow Me

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.