Am pregatiti weekendul trecut un Desert cu capsuni si lime, un fel de cheesecacke si pentru ca deja e mai rece afara, am renuntat la blatul de biscuiti cu unt si am facut unul pufos copt la cuptor.
In felul asta am schimbat reteta cu care ne-am delectat o vara intreaga dar am obtinut si o alta aroma a desertului de capsuni.
Am folosit pentru blat:
6 oua
6 linguri ulei
6 linguri zahar brun
6 linguri faina
1 lingurita bicarbonat
coaja rasa de la o lime
Pentru crema:
3+2 linguri zahar
500 gr ricotta
300 gr capsuni
o pastaie de vanilie
6 linguri smantana
6 foi gelatina
zeama de la 1 lime
Inainte de aface blatul am pregatit capsunile, din pacate pentru ca suntem in luna noiembrie, la prajitura mea am folosit capsuni congelate.
Le-am pus intr-o tigaie cu semintele de la o pastaie de vanilie si zeama de la o jumatate de lime si le-am lasat la foc mic pana cand capsunile s-au inmuiat si s-a format un sos gros, ca o dulceata.
Am dat tigaia la racit si am trecut la pufosul blat.
Am separat galbenusurile de albusuri, galbenusul l-am frecat bine cu zaharul, am adaugat apoi uleiul, pe rand cate o lingura, amestecand dupa fiecare, apoi faina si bicarbonatul.
Separat am batut albusurile spuma cu un praf de sare pana cand s-au intarit, apoi le-am incorporat usor cu o spatula peste amestecul de galbenusuri, amestecand usor fara a strica spuma.
Am tapetat o forma de tort cu ulei si faina, am pus aluatul acolo si l-am dat la copt pana cand a trecut testul cu scobitoarea.
Dupa ce blatul s-a copt si racit, l-am taiat in 2 parti egale, am scos din tigaie capsunile care au ramas intregi si si-au pastrat forma, le-am dat deoparte pentru moment, am incalzit sosul ramas.
Am inmuiat gelatina in apa rece si apoi am adaugat-o in sos sa se topaeasca, am amestecat pana cand s-a topit, apoi am pus sosul de capsuni intr-un castron.
Am adaugat peste el branza ricotta, 2 linguri de zahar, 6 linguri de smantana, am mixat totul bine pentru a obtine o crema fina, am mai adaugat pentru un plus de gust si zeama de la o jumatate de limeta.
Peste primul blat de tort am pus o parte din crema, cateva capsuni intregi din cele scoase mai devreme, celalalt blat, crema si iarasi capsuni, apoi am dat prajitura la frigider pentru 3 ore timp cat sa isi faca gelatina treaba.
Pofta mare!

