Tort de afine

De catre   iunie 30, 2013

Un tort racoros si foarte usor de pregatit. Ideea mi-a venit in timp ce eram la piata si am vazut afinele si o gramada de alte fructe proaspete si delicioase. Fiind si foarte cald acest tort m-a scutit de a mai porni cuptorul dar am reusit totusi sa le ofer alor mei un desert bun si racoros…de vara 🙂

Pentru blat:

350 gr biscuiti simpli

200 gr unt topit

Pentru crema:

800 ml iaurt cu 0% grasimi

500 gr afine proaspete

200 gr zahar

3 plicuri zahar vanilat

coaja rasa de la o lamaie

8 foi de gelatina

500 ml frisca lichida

Blatul s-a facut foarte simplu si rapid, biscuitii i-am rupt bucati mici si i-am bagat in blender pentru a-i faramita, apoi am pus peste ei untul topit 30 secunde in cuptorul cu microunde si am amestecat pana cand s-a omogenizat totul. Am asezat blatul astfel obtinut in forma de tort, am nivelat si l-am bagat la frigider.

Pentru crema am pus intr-o cratita 200 gr zahar si 50-60 ml apa (am pus asa la ochi, nu am masurat) si am asezat cratita pe foc pana cand zaharul s-a topit si s-a format un sirop, am adaugat apoi afinele si am lasat la fiert. Am luat un blender de mana si am zdrobit afinele din cratita dar nu uniform as spune pentru ca imi doream ca atunci cand se va manca tortul sa se simta si fructele.
Cand afinele cu siropul de zahar au inceput sa fiarba am adaugat iaurtul si am mai lasat cateva minute pe foc. Intre timp intr-un castron cu apa rece am inmuiat foile de gelatina si apoi le-am adaugat peste compozitia care fierbea.
Am luat cratita de pe foc, am adaugat coaja rasa de la lamaie si am lasat-o la racit, iar mai apoi am amestecat-o cu frisca pe care am batut-o pana cand s-a intarit.
Toata aceasta compozitie am turnat-o mai apoi peste blatul de biscuiti si am dat totul la frigider pentru 2-3 ore.
Dupa ce compozitia s-a intarit complet,am decorat tortul cu frisca si cateva afine.

Pofta mare!

11 Comentarii despre “Tort de afine

      1. Diana

        Dana , pe Bucataras l-ai postat , ca parca nu prea l-am zarit …
        Abia astept sa-l testez , sa stii .

        1. danaszocs

          daaaa cum sa nu?! poate a scris multa lume dupa mine si s-a dus mai jos :))
          Este foarte bun si usor,sa il incerci si sa imi spui apoi ce parere ai :),sper insa ca iti va placea

          1. Diana

            …………. acum l-am zarit .
            Abia astept sa gasesc afine (oare au aparut pe piata ?) , daca nu gasesc , inlocuiesc cu-n alt fruct si tot il fac si apoi iti spun ce si cum .

          2. danaszocs

            Eu din piata le-am luat! Erau si asa muci ca ale mele dar si de cultura..mai mari. Astea sunt de padure cica 🙂

          3. Diana

            Daca imi fac vant pe crima asta de vreme sa ies din casa , sigur trec si pe la piata , poate vad afine sa-mi potolesc pofta , mai Dana draga .
            Saptamana frumoasa sa ai !

          4. danaszocs

            Dia draga,eu nu mai am ca iti trimiteam o feliuta 🙂 s-a mancat repede,repede inca din prima seara.Am mai facut insa unul cu mango si piersici,vin putin mai tarziu cu reteta.
            Pup. O saptamana usoara!

          5. Diana

            Tu esti o draguta , Dana si-ti multumesc ; nu pot decat sa ma bucur de rezultatul muncii tale . Acum mi-a sosit si postarea tortului cu mango si piersicvi , intru sa-l vad si pe acesta .
            Ms frumos si de urari !

  1. Beni

    Mi-aduc aminte cand am facut eu prima oara lansgoi :))) Un dezastru! Nu stiam o reteta, nu aveam pe atunci un calculator acasa si acces la internet, ca acu gasesti si ce nu vrei in materie de retete pe net, nu tu o prietena care sa se priceapa, nu tu o mama soacra, mama mea nici atat nu stia sa faca si era si cam departe si totusi m-am apucat sa-i fac. Si ca sa fie treaba treaba, i-am umplut si cu dulceata, ca la magazin, ca doar aia de la chioscu din colt de vinde lansgoi, au umplutura. Si da-i si lupta si da-i si lupta si la final am aruncat lansgoii cu tot cu oala :)) Iti dai seama ca prin fumul gros din bucatarie reuseam totusi sa disting dulceata arsa pe fundul cratitei.Acu m-am perfectionat, is maestra, fac lansgoi odata pe an si pun branza deasupra dupa ce-i scot de la prajit ca doar is Stan Patitul.Oare de ce nu mi-am adus aminte patania asta cand am fost la preselectie la Academia lui Horia si m-au pus sa povestesc o intamplare nefericita din bucatarie?? A trebuit sa mint ca am ars o pizza, oricum nu m-a crezut nimeni si uite asta era perfecta, dar na, cand ai mintea blocata de emotii degeaba mai gandesti.Oricum, imi dau seama ca si asta e tot o amintire culinara si ca te-am transportat in bucataria mea plina de fum, sigur ai vizionat si oala cu dulceata arsa 🙂 Daca aveam plita cu inductie sigur nu-mi cadea dulceata din langos :))O zi frumoasa si pofta la gogosi, daca mai sunt!

    1. dana Autorul articolului

      Draguta amintire :), iti multumesc pentru ca ai impartasit-o si cu mine!
      Te mai astept !!!
      Zi minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow Me

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.