Baigli cu anason, umpluti cu nuca, portocala si mac

De catre   decembrie 13, 2014

Imi aminteam franturi din copilaria mea in care mancam un cozonac care imi placea, dar multi ani (spre rusinea mea) nu am stiut ca le zice „Baigli”. Cozonac din cel pufos „mazgalit” cu urme de umplutura nu mananc nici astazi, se pare ca pretentiile de copil s-au pastrat, iar daca cozonacul este de la magazin, nici atat nu ma apropii de el.

Asa ca, cred ca am pierdut sirul anilor in care nu am mai mancat cozonac si astazi pentru prima data am decis sa fac si eu, Baigli cu anason, umpluti cu nuca, portocala si mac.

Multumesc fetelor care m-au ajutat cu idei si sfaturi Rocs, Rita, Cris, Laura-bucataras, din a carei reteta m-am si inspirat in mare parte, cu…mici adaugiri proprii, ca altfel la mine nu se poate 🙂 Sunt oricum tare mandra de ce am facut si daca asta a fost prima oara, cu siguranta vor urma multe altele 🙂

Am folosit pentru aluat:

650-700 gr faina

200 gr unt

200 ml lapte

100 gr zahar brut

100 gr smantana pt frisca

2 oua

1 plic de drojdie uscata

coaja rasa de la o portocala

coaja rasa de la o lamaie

scortisoara

anason macinat

Pentru umplutura cu nuca:

200 gr nuca macinata

o mana buna de stafide

75 gr zahar brut nerafinat

zeama de la o jumatate de portocala

2 albusuri

Pentru umplutura de mac:

100 gr mac macinat

40 ml lapte

50 gr zahar brut

zeama de la o jumatate de portocala

2 albusuri

3 linguri cacao

+ 4 galbenusuri pentru uns cozonacii

Am pus laptele la incalzit, pana atunci intr-un castron mare am pus faina, untul, smantana, ouale, drojdia, coaja de lamaie si cea de portocala, scortisoara, anasonul macinat si la urma laptele caldut.

Am framantat aluatul bine pana cand a inceput sa se dezlipeasca de mana si desi se spune ca baigli nu se dospesc, eu am lasat aluatul sa dospeasca aproximativ 1 ora, la loc caldut.

Umplutura de nuca:

Am macinat cu ajutorul blenderului miezul de nuca, peste el am adaugat usor laptele pana cand am simtit ca umplutura are consistenta dorita, am adaugat zaharul, stafidele si zeama de portocala si am amestecat bine pana cand zaharul s-a topit.

Inainte de a umple aluatul, am batut spuma albusurile cu un praf de sare si am incorporat usor spuma de albus in compozitia de nuca.

Umplutura de mac:

Am pus la fiert laptele cu zaharul, macul l-am macinat cu rasnita de cafea, dupa ce laptele a fiert si zaharul s-a topit, am adaugat si macul, am amestecat bine, am mai lasat 30 secunde pe foc si apoi am dat umplutura la racit.

Cand s-a racit am adaugat zeama de portocala si inainte de a umple cozonacii, am adaugat albusurile batute spuma cu un praf de sare. Mie aceasta compozitie mi-a iesit un pic subtire, si am observat asta abia dupa ce am umplut un cozonac, asa ca la al 2-lea am adaugat in compozitie cacao pentru a o ingrosa.

Dupa ce aluatul a dospit, l-am impartit in 4 parti egale, fiecare parte am intins-o bine cu sucitorul (fara a mai folosi faina) pana a ajuns la lungimea tavii (de chec), apoi am pus umplutura lasand cam 1.5 cm marginile libere si am rulat aluatul ca si la rulada.

Am uns deasupra cu galbenus de ou, am intepat cu un cutit aluatul din loc in loc pentru a face loc aburului sa iasa si sa se patrunda bine cozonacii si i-am dat la cuptor pana cand s-au rumenit frumos si s-au patruns bine.

A fost o experienta frumoasa, mai ales ca a fost prima data, pe care abia astept sa o repet, sper eu de Craciun.

Pofta mare!

2 Comentarii despre “Baigli cu anason, umpluti cu nuca, portocala si mac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow Me

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.