Am primit de la o colega de serviciu o plasa plina cu gutui BIO crescute in curtea mamei ei, foarte mari, frumoase si aromate si desi imi plac foarte mult sa le mananc asa erau parca prea multe si nu faceam fata 🙂 asa ca am decis sa fac o dulceata din ele. Am primit de la o prietena, o reteta pentru dulceata si plecand de la reteta ei, am facut o super dulceata de gutui, aromata si exact pe gustul meu.
Am folosit:
3,6 kg gutui (taiate cubulete)
1,6 kg zahar
600 ml apa
4 stelute de anason
4 batoane de scortisoara
6 cuisoare
zeama de la 2 lamai
Gutuile pe care le-am avut au cantarit mult mai mult, cantitatea prezentata mai sus este strict fruct taiat cuburi mici.
Am pus o oala mare cu apa si zaharul la foc, stelutele de anason, batoanele de scortisoara, zeama de lamaie si cuisoarele si le-am lasat sa fiarba pana cand s-a format un sirop grosut,
Am pus apoi si cubuletele de fruct peste sirop si am lasat la foc pana cand gutuile si-au schimbat culoarea si s-au inmuiat si siropul a mai scazut.
Am scos apoi batoanele de scortisoara, anasonul si cuisoarele din dulceata si am pus minunea de dulceata in borcane.
Merita sa o incercati ca este foarte aromata, dar nu foarte dulce.
Pofta mare!


🙁 As face si eu de gutui , dar … zaharul asta ma omoara si la propriu si la figurat
Dia,si eu am pus foarte putin comparativ cu alte retete unde se pune la 1 kg de fruct 1 kg de zahar…poti pune si mai putin decat am pus eu ca tot buna va iesi! 🙂