Chiftele cu sos de legume si ceapa caramelizata

De catre   martie 16, 2014

Pentru astazi am pregatit un pranz plin de vitamine, o reinterpretare a sosului de rosii cu chiftele din zona Ardealului, pe care eu nu il iubeam deloc in copilaria mea, Chiftele cu sos de legume si ceapa caramelizata. Dupa cum o sa vedeti mai jos…este o mancare hranitoare si plina de elemente sanatoase, care dau in final un preparat savuros.

Am folosit pentru sos:

1 buchetel de brocoli

1 morcov

1 telina radacina

2 tulpini telina apio

1 fenicul

1 catel de usturoi

o jumatate de praz

1 cartof

sare

harissa

turmenic

2 linguri unt

1/2 conserva de rosii fara pielita (bio)

Pentru chiftele:

1 kg carne macinata porc+vita

2 catei usturoi

2 oua

coriandru verde uscat

2 linguri pesmet

turmenic

ienibahar

ghimbir macinat

sare

chilly

Pentru ceapa caramelizata:

6 cepe rosii

sare

zahar

Chiftelele: carnea macinata am pus-o intr-un castron si am adaugat peste ea ouale, usturoiul tocat, pesmetul, coriandrul si condimentele si am amestecat bine de tot, apoi am format cu mana si cu ajutorul unei furculite, gogoloaie de carne, pe care le-am aplatizat pentru a se praji uniform.

Le-am pus intr-o tigaie cu putin ulei, la foc moderat si le-am prajit pana cand s-au rumenit frumos pe ambele parti.

Sosul de legume: Intr-o oala am pus apa cu sare, apoi am curatat telina si morcovul, le-am spalat bine si apoi cand apa a inceput sa clocoteasca le-am adaugat acolo, dupa ce s-au inmuiat putin am adaugat buchetelele de brocoli si spre final prazul, feniculul si cartoful, toate taiate cubulete.

Am lasat legumele sa fiarba bine, apoi le-am scurs si le-am bagat in blender, adaugand si putin din apa in care au fiert si o jumatate de conserva de rosii curatate de pielita.

Am continuat sa amestec in blender toate legumele pana cand s-au pasat frumos si s-au transformat intr-un delicios sos. Am pus apoi sosul intr-o craticioara, l-am pus putin la foc sa dea 2-3 clocote pentru a se imbina armonios toate aromele si la final am adaugat condimentele si untul.

Ceapa: Am curatat si spalat cepele, le-am taiat apoi solzisori si le-am pus intr-o tigaie incinsa cu putin ulei unde le-am lasat sa se prajeasca frumos la foc iute pentru inceput, apoi la foc mic.

Am adaugat putina sare si spre final o mana de zahar pentru a le carameliza.

Am servit sosul de legume cu chiftelute si ceapa caramelizata alaturi de o salata delicioasa de verdeturi…rosii,castravete, baby spanac si leurda..o minunatie..

Pofta mare!

2 Comentarii despre “Chiftele cu sos de legume si ceapa caramelizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow Me

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.