M-am declarat intotdeauna un mare fan al mancarurilor asiatice si pentru faptul ca sunt executate simplist in viziunea mea dar si pentru modul grozav in care se imbina aromele intr-un singur preparat.
Vazusem ieri o emisiune in care un celebru bucatar (care a invatat sa gatesca intr-un restaurant al lui Jamie Oliver) gatise acest preparat, Porc in stil Hong Kong si il prezenta ca pe o mancare rapida, de strada, pe mine m-a cucerit acest preparat si desi am facut cateva schimbari la el…totusi am pastrat ideea de baza.
Am folosit pentru carne:
400 gr carne de porc cubulete
1 lingura 5 spices
piper
sare
Pentru sos:
ulei vegetal
2 cepe verzi taiate marunt
1 ardei iute rosu
1 lingura sos de stridii
2 linguri ketchup
1 lingura sos soia
1/2 lingurita otet de xeres
1 1/2 lingura zahar
1 lingurita amidon cu 10 ml apa rece
pentru aluat:
1 ou
faina
bere
Carnea taiata cubulete se condimenteaza cu sare, piper si 5 spices, apoi se prajeste cateva secunde la foc foarte mare, doar cat sa se rumeneasca frumos.
Am scos apoi carnea pe un servet de hartie, am facut un aluat din 1 ou, faina si bere, am luat fiecare bucatica de carne si am trecut-o prin acest aluat si am pus-o din nou in wok la foc iute, pana cand aluatul a prins o crusta aurie.
Dupa ce toate bucatile de carne au fost prajite, le-am pus intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le-am dat 7 minute la cuptorul incins pentru a deveni si mai crocante.
Sosul: In wok am pus o lingura de ulei vegetal pe care l-am incins bine, am adaugat apoi ceapa verde si ardeiul iute taiate si le-am lasat 1-2 minute, am adaugat peste ele sosul de stridii, sosul de soia, ketchup-ul, zaharul si otetul si le-am mai lasat 2 min.
La sfarsit am pus intr-o cescuta 1 lingurita amidon de porumb si apa rece cat sa il acopar, am amestecat bine si am pus amidonul in wok peste sos pentru a-l ingrosa putin. Am mai lasat sa dea 1 clocot si am oprit focul.
Pentru acest preparat am ales o garnitura de orez simplu fiert in apa cu sare, cuisoare si anason insa el se potriveste foarte bine si cu taitei de orez.
Pofta mare!

