Aceasta e o reteta a copilariei mele, Pup cu varza nu am mancat de foarte multi ani, o facea strabunica mea dar si matusa (sora lui tati al meu), aici a si fost norocul meu pentru ca am tot cautat pe internet, am intrebat in stanga si in dreapta si nimeni nu stia, mai ales cu denumirea asta de „Pup cu varza” 🙂 si cand mi-am pierdut orice speranta de a mai gasi reteta m-am gandit sa o intreb si pe draga mea matusa care, culmea ca stia reteta si mi-a dat-o si mie. Este o reteta foarte simpla insa de efect spun eu…daca va place va invit sa o incercati.
Am folosit pentru aluat:
500 gr faina
1 plic de drojdie uscata
un praf de sare
300 ml apa calduta
Pentru umplutura:
2 verze medii ca si marime
sare
piper
1 ou pentru uns aluatul
Am cernut faina intr-un castron mare, am incalzit apa, dar sa nu fie fierbinte, am inmuiat in putina apa drojdia si am lasat-o 10 min deoparte, apoi am pus-o peste restul de faina si am amestecat, am pus usor cate putina apa in timp ce framantam si am facut un aluat nici foarte moale, nici tare, care se framanta usor. Am lasat deoparte aluatul sa dospeasca linistit, aproximativ 40-60 minute.
Varza am taiat-o marunt, intr-o cratita am pus ulei de rapita, (puteti pune orice alt ulei), am adaugat varza, sare si piper si am calit varza pana cand s-a inmuiat.
Am dat-o deoparte sa se raceasca complet, daca o puneti calda sau fierbinte se rupe aluatul, asa ca trebuie bine racita.
Aluatul a dospit intre timp, l-am pus pe masa si l-am intins cu sucitorul pana a fost putin mai mare (ca si circumferinta) decat oala in care urma sa coc, am aranjat aluatul frumos in cratita, am pus apoi varza calita si racita si am tras deasupra marginile de aluat pentru a acoperi complet.
Am uns deasupra cu un ou batut pentru a se rumeni frumos la copt.
Cand pup-ul a fost rumen si frumos, l-am scos din cuptor si l-am lasat la racit.
Merita sa incercati aceasta reteta, este buna si sigur va va placea!
Pofta mare!
Aoleu,dragalasa !!! E una dintre preferatele mele ( la mine in zona se spune placinta cu varza ) si,sincer,tot am cautat si nu am gasit reteta :”( Iti multumesc din suflet <3 Saptamana viitoare ,sigur o voi pregati .Pupici :* :* :*
Ce ma bucur dragalasa!!!! Sa imi spui cum iti iese <3
Dana draga , in zona Moldovei de sus , se numesc VARZARI (placinte cu varza-vezi blogul Licutei Marin ) , in alte zone le-am regasit sub numele de OLADII (vezi blog La Lena) … cica-s f bune
Mie-mi spui…eu am crescut cu ele si la noi asa le zice,in ardeal,pup cu varza!!! 🙂
Si la noi ,in zona Aradului,tot varzari le zice.Oricum le-ar zice,au gust de copilarie….Musai voi face si eu.Sunt minunate.De ani buni n-am mai mancat nici eu…
🙂 Ma bucur daca iti plac…e un gust al copilariei de care imi amintesc mereu cu drag.