Am auzit intamplator de aceasta placinta si mi-a placut imediat ideea, recunosc ca nu cred ca m-as fi gandit vreodata la placinta cu iaurt, dar odata ce am descoperit-o am vrut neaparat sa o incerc si eu, dar bineinteles in varianta mea, Placinta cu iaurt, lime si merisoare.
Am folosit:
1 pachet foi de placinta
1 kg iaurt
9 oua
4 linguri zahar brun
100 gr merisoare uscate
50 ml vin rosu
coaja de la o limeta si zeama de la o jumatate
20 gr unt topit
Am scos foile de placinta din congelator cu aproximativ o ora inainte de a incepe sa lucrez la placinta. Am uns o tava cu unt, am pus in ea cam jumatate din foi, ungand cu unt fiecare a 3-a foaie.
Intr-un castron am batut spuma 9 albusuri, am adaugat peste ele unul cate unul 8 galbenusuri (al 9-lea galbenus l-am pastrat pentru a unge foile deasupra).
Am adaugat coaja de limeta, zaharul brun, am mixat bine apoi am adaugat iaurtul si am amestecat bine.
Merisoarele au stat cam o ora la inmuiat in vin rosu demidulce, apoi le-am scurs bine si le-am incorporat in amestecul pentru placinta.
Peste primul strat de foi am pus compozitia de iaurt, apoi restul de foi, tot asa ungand cu unt fiecare a 3-a foaie pana am terminat cu toate foile.
Deasupra am uns foaia cu galbenus, am presarat zahar brun si am dat tava la copt pana cand foile s-au rumenit frumos si umplutura de iaurt s-a intarit.
Am pus deasupra tavii un prosop umed si am lasat asa pana cand placinta s-a racit complet.
Delicioasa placinta, nu m-as fi gandit vreodata sa fac, dar acum ca am incercat abia astept sa o fac dar in alte combinatii si cu ceva mai multe arome.
Pofta mare!