Probabil ca multa lume va fi surprinsa ca in loc sa fac covrigi unguresti,eu fac polonezi,dar…cand am citit reteta am stiut ca neaparat trebuie sa ii fac…dulci,buni,insiropati.Imi amintesc ca odata demult gaseam la Selgors covrigii astia si tare buni mai erau,bine acel aluat era asa un fel de aluat foietaj insiropat,asta e aluat de cozonac. Am cerut la fete retete care mai de care mai bune si as zice ca poate m-am inspirat mai mult de aici http://www.dulciurifeldefel.ro/,dar…pana la urma tot in stilul meu am facut 🙂
Am folosit pentru aluat:
750 gr faina alba tip 650
2 plicuri drojdie uscata
un praf de sare
75 gr zahar
350 ml lapte
150 gr unt
coaja de la o lamaie
pasta de vanilie
Pentru sirop:
300 ml apa
5 linguri miere
zeama de la 1+1/2 lamai
Pentru uns:
2 oua batute bine
Deasupra am pus:50 gr migdale macinate si miere
Intr-un castron mai mare,am pus faina,sarea si drojdia,untul l-am pus intr-o craticioara la foc mic sa se topeasca usor,am adaugat apoi peste el laptele,zaharul si putina pasta de vanilie.si am lasat totul la foc mic pana cand untul s-a topit,am amestecat bine pentru a dizolva si zaharul si apoi am turnat acest amestec de lapte,zahar,unt peste faina cu drojdie din catsron.Am amestecat usor la inceput cu o lingura si mai apoi am framantat aluatul cu mana pana cand s-a omogenizat si a devenit elastic.L-am lasat la loc cald aproximativ 50 minute sa dospeasca.
Dupa ce aluatul a crescut,l-am pus pe masa de lucru si l-am mai framantat putin,apoi l-am impartit in 2 parti.Am intins o foaie dreptunghiulara si am taiat fasii de aluat,mai late,apoi fiecare fasie am crestat-o pe mijloc dar nu de tot, si am impletit cele 2 panglici obtinute,si mai apoi am format covrigii.
Am asezat covrigii in tava tapetata cu hartie de copt,i-am uns bine cu ou batut si deasupra am presarat migdale macinate,apoi i-am dat la cuptor pana cand s-au rumenit frumos.Pana sa se faca prima tava de covrigi,am pus la foc apa cu mierea si zeama de lamaie,si am lasat sa fiarba putin pana cand am obtinut un sirop.Imediat cum am scos covrigii din cuptor,i-am asezat intr-o tava si am turnat sirop peste ei,apoi am pus si putina miere deasupra si inca un rand de migdale macinate si i-am lasat la racit.
Mie dinacestamestecde ingrediente mi-auiesit 4 tavi de covrigi,dar dacavi se pare prea mult,puteti injumatati toatecantitatile.
Pofta mare!
Wow, ce bine arata! Imi doresc sa fac covrigi polonezi, multumesc pentru reteta, sper sa-mi iasa la fel de buni ca cei de la patiseria din cartier, care face niste polonezi dementiali 🙂
Simona, eu am fost multumita de reteta dar tot mi-au ramas in minte covrigii mancati cu ani in urma la Selgros Timisoara, proaspat deschis atunci :).Aia sunt covrigii supremi din punctul meu de vedere.
Daca sunt la fel de deliciosi precum arata e minunat!
sunt foarte buni si merita incercati 🙂