Tocana de vita cu cartofi dulci

De catre   august 23, 2015
2 votes

Tocana de vita cu cartofi dulci este o mancare care in opinia mea este cea mai potrivita atunci cand afara vremea e ceva mai racoroasa. Am profitat asadar de zilele astea reci care au fost pentru a porni cuptorul si pentru a ne incalzi sufletul cu o tocana delicioasa.

Faptul ca am mai gasit galbiori proaspeti m-a facut sa ii adaug in aceasta tocana, desi este la fel de gustoasa si fara ei, insa, pentru mine gustul Umami este tradus prin aroma ciupercilor de padure 🙂

Tocana de vita cu cartofi dulci
Print Recipe
Tocana de vita cu cartofi dulci,este o mancare de vreme rece, sau eu cel putin asa o percep.
Portii Timp de preparare
4 persoane 20 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
240 minute 15 minute
Portii Timp de preparare
4 persoane 20 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
240 minute 15 minute
Tocana de vita cu cartofi dulci
Print Recipe
Tocana de vita cu cartofi dulci,este o mancare de vreme rece, sau eu cel putin asa o percep.
Portii Timp de preparare
4 persoane 20 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
240 minute 15 minute
Portii Timp de preparare
4 persoane 20 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
240 minute 15 minute
Ingrediente
Portii: persoane
Etape
  1. Am pregatit pentru inceput legumele, le-am curatat si le-am spalat.
  2. Am tocat legumele marunt si le-am pus intr-o cratita de tuci, am adaugat sare, chimenul macinat, boiaua afumata si 2 linguri de ulei si le-am calit usor.
  3. Am spalat bine galbiorii in cateva ape si pentru ca erau ceva mai mari, i-am rupt in bucati potrivite si i-am lasat deoparte.
  4. Am curatat cartoful dulce de coaja, (al meu a fost foarte mare si am avut nevoie doar de 1 buc) l-am spalat bine si l-am taiat cuburi potrivite de aproximativ 3 cm.
  5. Peste cuburile de carne de vita, am adaugat o lingura de faina alba, am amestecat bine astfel incat toata carnea sa fie acoperita uniform.
  6. Dupa ce legumele s-au inmuiat, am adaugat peste ele cuburile de vita imbracate in faina, am amestecat putin si le-am lasat sa se rumeneasca usor, apoi am adaugat vinul rosu, putina apa si am lasat tocana sa dea un clocot pe aragaz,apoi am bagat-o la cuptor.
  7. Am lasat tocana la cuptor 3 ore, timp in care din cand in cand am verificat daca mai are suficient lichid sa fiarba si am adaugat cate o canuta de apa de cate ori a fost nevoie. Dupa 3 ore, am scos tocana si am adaugat peste ea cuburile de cartof dulce si galbiorii spalati si am mai lasat-o sa fiarba o ora la foc mic in cuptor. La servire, i-am adaugat cateva frunze de busuioc proaspat si o lingura de smantana.
Notitele retetei

Galbiorii sunt optionali, eu i-am adaugat in tocana pentru ca in viziunea mea gustul suprem este cel dat de ciupercile de padure. Puteti sa nu ii adaugati, tocana va fi la fel de gustoasa.

Pofta mare!

8 Comentarii despre “Tocana de vita cu cartofi dulci

  1. Diana

    Wow , 4 ore doar statul la cuptor … 🙁
    Dana , stii ca eu n-am cumparat niciodata cartofi dulci ? Nu prea ma incanta combinatia cartof-dulce.
    Dupa majoritatea ingredientelor , seamana cu un gulyas …

    1. dana Autorul articolului

      este delicios cartoful dulce!
      Am tinut-o 4 ore ca nu stiam cati ani are vacuta, a cam avut ceva ca parcanici dupa timpul asta nu prea e ff moale :))

  2. Bertoni D Albert

    stiu o varianta de tocana de vita, asemanatoare, insa fara ciuperci.
    iar in locul cartofilor se folosesc cepusoare micute.
    Am avut ocazia sa savurez aceasta tocana, gatita de un francez – caci tocana e pur frantuzeasca – si am ramas satisfacut totalmente ! 🙂 vrajit !!
    chiar o sa gatesc curand.
    Multam pentru idee !! (y)

    1. dana Autorul articolului

      Ciupercile la mine au fost adaugate…pentru ca le gasisem la o oferta la Lidl si cum ador aroma lor, le-as pune in orice :0
      Initial, nici eu nu o vroiam cu ciuperci dar…cum ma gandesc si razgandesc atunci cand intru in bucatarie…a fost oricum delicioasa!!!

  3. CAF

    Draga Dana, dupa ce am vazut reteta cu Tocana de vita cu cartofi dulci , nu am putut sa ma abtin.
    Am sa o incerc chiar asta seara. Urmatoarea reteta o sa fie cu biscuitei, care sigur o sa placa nepotelului meu. Multumim pentru retete.

  4. CAF

    Draga Dana, am reusit sa facem aceasta tocanita super de gustoasa urmand sfaturile tale.
    Doar ca nu am folosit cartofi dulci.
    Ne-am speriat ca dureaza 4 ore:)) , nu am fiert asa de mult, am avut carne de mazat si a iesit rpd.
    Singurul necaz a fost ca am papat-o toata, in seara respectiva, (este adevarat noi suntem mai multi la masa) si nu a mai ramas nimic pentru a doua zi.:))
    Multumim pentru reteta, in weekendul acesta mai incercam si altele.

    1. dana Autorul articolului

      Ma bucur daca v-a placut si data viitoare…faceti si dvs mai multa sa aduceti si la degustat :))
      Va pup!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.