Terina de mar cu inghetata de cocos si lamaie

De catre   iulie 14, 2015
3 votes

Cu aceasta reteta, particip la campania  #horecaXperience, initiata de centrul de training Horeca School, in parteneriat cu Gourmet Connection si Desertonline.ro.

Participarea la aceasta campanie ma onoreaza si cred ca ma va ajuta sa inteleg unde si ce anume as mai avea de corectat in calatoria mea culinara inceputa la o varsta frageda. Nu mi-am propus prin aceasta campanie neaparat sa castig premiul cel mare, deoarece meseria de bucatar nu cred ca mai este realizabila acum la aceasta varsta, insa cu siguranta voi avea multe de invatat din aceasta campanie.

Terina de mar cu inghetata de cocos si lamaie
Print Recipe
Prima data am vazut aceasta reteta de terina de mar la Raymond Blanc,chef pe care il urmaresc de ceva vreme si care mi-a deventi foarte drag,pentru bucuria cu care creaza preparatele si bucuria exprimata atunci cand le descrie.
Portii Timp de preparare
4 Persoane 60 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
180 minute 180 minute
Portii Timp de preparare
4 Persoane 60 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
180 minute 180 minute
Terina de mar cu inghetata de cocos si lamaie
Print Recipe
Prima data am vazut aceasta reteta de terina de mar la Raymond Blanc,chef pe care il urmaresc de ceva vreme si care mi-a deventi foarte drag,pentru bucuria cu care creaza preparatele si bucuria exprimata atunci cand le descrie.
Portii Timp de preparare
4 Persoane 60 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
180 minute 180 minute
Portii Timp de preparare
4 Persoane 60 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
180 minute 180 minute
Ingrediente
Portii: Persoane
Etape
  1. Am inceput cu inghetata deoarece avea nevoie de timp pentru a se intari la congelator,asa ca am pus intr-un castron cu peretii inalti 500 ml smantana lichida pentru frisca (33% grasime) si am batut-o cu mixerul pana a prins consistenta.
  2. Am adaugat apoi coaja si zeama de la o lamaie, mierea, extractul de vanilie si laptele de cocos si am continuat sa mai mixez putin pentru ca aromele sa se combine .
  3. Dupa ce toate ingredientele s-au amestecat si preparatul avea gustul imaginat si dorit de mine, am pus inghetata in 2 cutii si le-am dat la congelator aproximativ 3 ore pana s-au intarit.
  4. Odata inghetata terminata, am trecut la terina de mar. Am curatat de coaja 5 buc mere mai tari si usor acrisoare, eu am gasit Granny Smith,dar cu siguranta puteti alege ce va place mai mult,totul este sa nu fie foarte dulci.Dupa ce le-am curatat si am scos cotorul merelor, le-am stropit cu putina zeama de lamaie pentru a nu oxida si le-am taiat pe razatoarea care taie felii 🙂
  5. Intr-un vas am pus untul si l-am bagat cateva secunde la cuptor. Cuptorul l-am pornit pentru a se incinge pentru terina.Apoi dupa ce untul s-a topit,am adaugat in el si putin whisky pentru aroma,la fel puteti folosi si un lichior daca va place mai mult sau va este mai la indemana.
  6. Am luat o tava de copt, mai ingusta, am tapetat-o cu hartie de copt,astfel incat hartia sa atarne si in parti,pentru ca la final tava va trebui acoperita cu hartie. Am inceput sa asez in tava straturi de mar taiat felii subtiri, am uns fiecare strat de felii de mere cu amestecul de unt si whisky. La final,am impachetat bine merele cu hartia de copt si mai apoi am invelit intreaga tava in folie de aluminiu si am dat-o la cuptor la foc potrivit (mai spre mic) pentru 3 ore.Dupa prima ora si jumatate, am scos tava si am indepartat folia de aluminiu,ramanand peste tava doar hartia de copt. Dupa cele 3 ore, am scos terina si am lasat-o sa se raceasca in tava inainte de a o taia.
  7. Dupa ce terina s-a racit complet, am luat cateva bucati de caju si le-am prajit usor intr-o tigaie (fara a pune nimic altceva in ea),apoi le-am bagat putin la blender pentru a le marunti, aceasta fiind viziunea mea pentru stratul de crocant al acestei retete. In reteta originala, Raymond Blanc a folosit aluat foietaj copt intre 2 tavi, puteti alege si acea varianta.
  8. La final, cand toate au fost gata, inghetata s-a intarit la congelator, terina s-a racit am servit desertul, terina de mar pe pat de caju crocant,alaturi de inghetata de cocos cu lamaie si vanilie, ca si decor am folosit o frunza de menta si o felie de mar.
Notitele retetei

Inghetata poate fi cu ce arome va plac.

Merele pot fisi un alt soi decat cel ales de mine,secretul fiind doar ca ele sa fie de o consistenta mai tare si un pic acrisoare.

9 Comentarii despre “Terina de mar cu inghetata de cocos si lamaie

  1. Claudia

    Faina reteta! 🙂 As vrea si eu o portie daca se poate :))
    Imi place tare mult noua facilitate, cea prin care pot calcula cantitatea la ingrediente in functie de cate portii doresti sa obtii in final 🙂
    Succes la concurs, Dana! 🙂

    1. dana Autorul articolului

      Multumesc mult Clau!!!!!!!!!!!!
      Hai la o portie ca, cred ca atat mai gasim, restul a mancat iubi aseara, nu se mai oprea :))))),noroc ca i-am dat dupa ce facusem poza 🙂

    1. dana Autorul articolului

      🙂 Multumesc Oana!
      Da, am si scris in reteta la inceput ca e dupa Raymond, pe care eu il ador, doar ca eu am schimbat cate ceva la ea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *