Sarmalele pentru mine, reprezinta una din putinele mancaruri traditionale pe care le mananc cu mare drag si carora nu le adaug nimic in plus din condimentele asiatice care imi plac atat de mult, singura conditie este ca ele sa fie facute de mine.
Am mancat de-a lungul vietii diferite feluri de sarmale, in toate regiunile tarii, insa….fara a fi lipsita de modestie…tot reteta cu care eu am crescut mi se pare cea mai reusita.
O explicatie pentru mine cel putin este aceea ca eu iubesc acest preparat si il fac mereu cu multa dragoste de aceea si cred ca imi ies atat de bune…sau sa nu zic bune ca pot fi interpretata ca m-as lauda…le fac…mereu pe gustul meu 🙂
Am folosit:
3 verze murate
650-700 gr carne macinata (porc si vita)
1 lingurita piper negru
o canuta orez
sare grunjoasa
cimbru uscat
oase afumate pentru gust
Cum procedez: Intr-un castron am pus carnea macinata, peste ea sare, piper, orez spalat bine in prealabil, am amestecat bine toate ingredientele si le-am lasat deoparte.
Am desfacut frunzele de varza, le-am indepartat partea tare de la cotor. La mine in Ardeal sarmalele se fac cat este foaia de varza..daca foaia e mare ies mari, daca e mica…ies mici asa ca la fel fac si eu.
Partea cu frunze deja foarte mici din varza am tocat-o marunt si am pus-o pe fundul oalei. Pentru a impacheta sarmalele cat mai repede si usor eu procedez asa: iau o foaie de varza, pe mijlocul ei pun carnea, apoi trag peste carne partea din dreapta de frunza, partea din stanga si apoi rulez si gata sarmaua..in acest fel timpul pentru impachetat este redus si nici sarmalele nu se desfac la fiert.
Am asezat in oala un rand de sarmale, un rand de afumatura si tot asa pana s-a umplut oala. Deasupra am pus iarasi varza tocata si o mana generoasa de cimbru.
Am pus in oala cam 2 cani de zeama de varza si restul apa si le-am dat la foc mic pana s-au fiert complet.
Intotdeauna eu servesc sarmalele cu smantana daca nu va place o puteti elimina.
Pofta mare!
Ce pofta de sarmale mi-ai facut cu aceasta postare! Dar nu fac pana la Craciun, mai rabd putin sa-mi fie pofta mai mare atunci!
Arata foarte bine sarmalele tale, sunt sigura ca sunt delicioase!
Ma bucur mult ca iti plac…daca ti-e pofta rau…trimit cu prastia 🙂
Wooow , si ceva romanesc , mai Dana … placeeeeeeeeeeeeeeee 🙂
Sti ca la tine ma gandeam ieri cand am scris reteta :)) abia asteptam sa iti vad reactia :))
:)) Ms frumos , gospodina mica … da’ sa vezi ce mult se va bucura si Cristi irlandezu’ :d
?? de unde sti??
=)) Cum de unde stiu ?!? :d Da’ io ce fac pe-aici , nu citesc tot ?