0 votes
Fb-Button
Prajitura greceasca cu portocale
Prajitura greceasca cu portocale
Portii Timp de preparare
4persoane 10minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40minute 30minute
Portii Timp de preparare
4persoane 10minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40minute 30minute
Ingrediente
Sirop prajitura
Prajitura greceasca cu portocale
Etape
  1. Intr-o craticioara am pus la foc zeama de la 3 portocale, apa, 2 batoane de scortisoara, zahar, 2 jumatati de portocala stoarsa si 3 pastai de vanilie fara seminte. Am lasat siropul sa fiarba pana cand zaharul s-a topit si toate aromele s-au combinat armonios, apoi l-am strecurat si l-am lasat sa se raceasca. * Eu pastrez pastaia de vanilie dupa ce folosesc semintele la prajituri, ulterior folosesc pastaia aromata la sosuri sau siropuri.
  2. Foile de placinta le-am scos din congelator, le-am lasat sa se dezghete si mai apoi am luat foaie cu foaie , am rulat-o neuniform si am asezat-o intr-o tava de copt, pana cand am terminat intregul pachet. Le-am pus in cuptorul incins in prealabil si le-am lasat sa se coaca, aproximativ 7-10 minute, pana cand s-au rumenit frumos.
  3. Intr-un castron, am batut bine cele 6 oua cu 6 linguri de zahar brun, pana cand zaharul s-a topit, am adaugat apoi uleiul de masline, iaurtul si am omogenizat amestecul.
  4. Foile racite si coapte le-am rupt in bucati intr-un vas incapator, peste ele am adaugat amestecul de oua, ulei si iaurt si la final am pus praful de copt stins cu putina zeama de portocale. Am amestecat bine totul si am pus compozitia intr-o tava de yena si am dat la cuptor aproximativ 35 minute la foc potrivit.
  5. Dupa 30-35 minute (depinde de cuptor) prajitura s-a rumenit frumos, am scos-o si am lasat-o sa se linisteasca, am intepat-o din loc in loc cu o furculita si am adaugat peste ea siropul de portocala strecurat si racit. Am repetat acest pas pana cand am considerat ca prajitura este perfect insiropata.
  6. Dupa ce prajitura s-a racit de tot, am taiat bucati generoase si am servit-o alaturi de o lingura de iaurt grecesc si dulceata de smochine.
Notitele retetei

** Recomand sa alegeti un zahar brun, din trestie in locul celui alb rafinat, este mai sanatos daca il folositi in cantitati moderate.

Desi prajitura pe care am mancat-o la greci era mult, mult mai dulce, am ales sa o fac in varianta asta moderata pentru ca este chiar mai gustoasa si aromele se simt mult mai bine, in plus de asta stim ca deserturile foarte dulci nu sunt foarte sanatoase, iar…noi ne dorim cu totii sa fim fericiti si sanatosi nu-i asa? 🙂

Pofta mare!