0 votes
Fb-Button
Prajitura cu fistic si caramel sarat
Prajitura cu fistic si caramel sarat, desertul nostru de rasfat
Portii Timp de preparare
4persoane 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
35minute 60minute
Portii Timp de preparare
4persoane 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
35minute 60minute
Ingrediente
Etape
  1. Am inceput evident cu blatul pe care am ales sa il fac foarte simplu, in robotul de bucatarie. Am pus in robot ouale intregi, semintele de la o pastaie de vanilie si 210 gr zahar (restul de 40 gr zahar este pentru sirop).
  2. Am mixat ouale cu zaharul aproximativ 20 minute, apoi am adaugat faina si praful de copt si am mixat pana cand s-au incorporat complet.
  3. Am tapetat o tava cu ulei si faina si am copt blatul la foc mic aproximativ 30 minute. L-am lasat apoi 10 minute sa se raceasca in cuptor cu usa cuptorului intre-deschisa. Dupa acest interval, am scos blatul din tava si l-am lasat sa se raceasca complet.
  4. intr-o craticioara am pus 2 linguri apa de flori de portocal, 40 gr zahar si zeama de la o lamaie si am dat totul la foc mic pana cand zaharul s-a topit si am obtinut un sirop gustos.
  5. Dupa ce blatul s-a racit complet, l-am taiat in 2 pentru a obtine 2 foi, l-am insiropat cu siropul racit si am pregatit apoi crema.
  6. Am pus intr-un castron 500 gr mascarpone, coaja si zeama de la o lamaie, semintele de la o pastaie de vanilie si 4 linguri sirop de aratar (pt a o indulci). Am amestecat totul bine cu o spatula si am obtinut o crema numai buna pentru prajitura mea.
  7. Am curatat fisticul si l-am pus putin intr-o tigaie incinsa cat sa se coaca usor, apoi l-am tocat marunt.
  8. Peste primul blat am pus un strat de sos de caramel sarat, aproximativ 4 linguri, peste el am pus jumatate din crema mascarpone, apoi celalalt blat, sos caramel si iarasi crema.
  9. Deasupra prajiturii am presarat fistic tocat marunt si am dat prajitura la frigider aproximativ 1 ora inainte de a o taia. Am obtinut un desert simplu dar foarte aromat si gustos.
Notitele retetei

Sosul de caramel sarat il aveam in frigider de o saptamana, daca nu aveti sau nu va place puteti inlocui cu un gem de caise sau cu dulceata de lapte.

Sos de caramel sarat:

250 gr zahar

100 gr unt

300 ml smantana lichida

Puneti zaharul sa se caramelizeze la foc mediu spre mic, cand s-a topit complet, adaugati untul si amestecati cu un tel. Dupa ce untul a fost complet incorporat, adaugati 1 lingurita sare si smantana lichida. Smantana trebuie adaugata cu grija, eventual luati craticioara de pe foc pentru acest pas. Lasati apoi inca 5 minute pe foc si gata, lasati sa se raceasca si il puneti apoi la frigider sau il folositi. La frigider se pastreaza aproximativ 1 luna.

Pofta mare!