0 votes
Fb-Button
Ecler la Tava
Reteta inspirata de pe blogul Retete cala mama by Laura Laurentiu
Portii Timp de preparare
4persoane 120min
Timp de gatire Timp de asteptare
40min 120min
Portii Timp de preparare
4persoane 120min
Timp de gatire Timp de asteptare
40min 120min
Ingrediente
Aluat
Crema
Ganache de ciocolata
Extra
Etape
  1. Am pornit cuptorul la putere maxima(eu am un aragaz clasic caruia nu ii pot seta temperatura) si m-am apucat apoi de blat. Intr-o cratita am pus laptele, 2 pastai de vanilie (fara seminte), untul, sarea, apa si le-am pus la foc. Cand amestecul a inceput sa fiarba, am adaugat toata faina odata si am amestecat energic, pret de 3-4 minute pana cand aluatul a fost gata, apoi am luat de pe foc si l-am lasat sa se racoreasca, dupa care, odata ajuns la temperatura camerei, am adaugat ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare ou, pana cand s-au incorporat complet. Am pregatit o tava pe care am uns-o bine cu ulei, am pus aluatul acolo acoperind complet fundul tavii si usor pe peretii ei, astfel ca dupa coacere, aluatul avea forma unei tarte dreptunghiulare.
  2. Dupa 35-40 minute aluatul s-a copt, l-am scos cu grija din tava si l-am pus sa se racoreasca pe un gratar si am trecut la etapa urmatoare, crema. Intr-o craticioara cu fund dublu am pus laptele si cele 2 pastai de vanilie si le-am asezat la foc moderat pana cand laptele a dat in clocot. Am lasat pastaile sa se infuzeze 3-4 minute in laptele fierbine, apoi le-am eliminat. Intr-un castron am pus 6 galbenusuri (foarte galbene pt ca sunt de la tara) si zaharul si am mixat bine pana cand zaharul s-a topit. Am adaugat cele 50 gr faina, am amestecat usor apoi am incorporat o parte din laptele infuzat si racorit. Am amestecat usor, apoi am varsat amestecul de ou, faina si lapte peste laptele ramas in cratita si am dat totul la foc mic, pana cand crema s-a ingrosat. Intre timp, am pus la hidratat 6 foi de gelatina in apa rece si inainte de a lua crema de pe foc, le-am incorporat si pe ele, fara a mai pune inapoi crema la temperatura mare. Am amestecat bine pentru ca gelatina sa se topeasca si am lasat crema la racit.
  3. In alt castron, am pus 400 ml smantana 33% grasime si am batut cu mixerul pana cand s-a intarit si am obtinut o frisca ferma, am incorporat usor frisca peste crema de vanilie, amestecand de jos in sus fara a-i strica textura. Blatul racit l-am asezat inapoi in tava, peste el am turnat aceasta crema delicioasa si am dat tava la congelator pentru 25-30 minute.
  4. Intre timp, pana crema se racea la congelator, am pregatit ganache-ul. Am incalzit intr-o craticioara 200 ml smantana si am rupt cubulete intr-un castron 150 gr ciocolata, peste care am adaugat apoi smantana infierbantata. Am lasat sa stea 1-2 minute, apoi am amestecat usor si am obtinut un ganache lucios si delicios. Am scos tava din congelator, am adaugat stratul de ganache (am oprit 2-3 linguri pentru decorul final) si am bagat iarasi tava la congelator.
  5. Intr-un castron curat si uscat, am batut bine 600 ml smantana peste care am adaugat cele 50gr zahar pudra vanilat. Acest strat l-am pus deasupra, fara a nivela, l-am lasat mai dezordonat pt a crea impresia de valuri si am pus peste el ganache-ul de ciocolata oprit mai devreme. Am dat tava la rece 2-3 ore, dupa care ne-am infruptat cu aceasta minunata prajitura.
Notitele retetei

In loc de gelatina foi, puteti folosi pudra agar agar daca va doriti ceva natural, diferenta este ca pudra se fierbe cateva minute. Gelatina isi pierde din proprietati daca atinge temperatura de 60-70 grade, de aceea doar se adauga in lichide fierbinti, fara a o fierbe.

Stratul final de frisca se poate adauga cu ajutorul unui pos daca va doriti un aspect simetric si estetic al prajiturii, eu am preferat sa o pun cu o lingura pentru ca stiam ca aceasta prajitura nu va rezista mult intreaga 🙂

Pofta mare!