Aceasta reteta Pui pe sticla cu umplutura de cartofi cu cimbru, de cate ori o fac are foarte mare succes si este devorata imediat de toata familia, uneori si de prieteni pentru ca este delicioasa.
Umplutura de cartofi este la origine din zona Olteniei din ce am inteles, insa…e atat de buna incat se poate manca si fara carne sau cu orice alta carnita langa.
Am folosit pentru pui:
1 pui intreg
1 lingurita chimen
1 lingurita coriandru boabe
5 cuisoare
1 ceapa rosie mica
1 ardei iute
5 catei de usturoi
sos soia
zeama de la jumatate de lamaie
ulei de masline
Pentru umplutura de cartofi am folosit:
2 kg cartofi
1 franzela si jumatate
2 lingurite cimbru
sare dupa gust
piper
5 cepe albe
1/2 l ulei de rapita
Intr-o tigaie fara ulei sau altceva in ea am pus coriandrul, chimenul si cuisoarele si le-am tinut 25-30 secunde la foc pana si-au eliberat aromele, apoi le-am bagat in blender impreuna cu ceapa, usturoiul, ardeiul iute, sosul de soia, zeama de lamaie si uleiul de masline si am format astfel un sos mai gros cu care am frecat bine puiul si l-am lasat asa cam jumatate de ora pentru a imprumuta toate aromele sosului.
Apoi l-am infipt 🙂 intr-o sticla de 1/2 L cu apa in ea (cam un sfert de sticla am umplut-o cu apa), sticla am pus-o la randul ei intr-o oala care avea si ea apa (tot cam un sfert din oala era cu apa) si am dat puiul la cuptor, la foc potrivit pentru 2 ore pana s-a rumenit frumos si s-a patruns bine.
In acest timp m-am ocupat de umplutura. Am pus o oala cu apa la foc si am fiert cartofii in coaja. Intr-un castron mare am faramitat painea (am rupt-o in bucatele foarte mici), apoi am pus peste paine cartofii fierti si curatati, tot asa sfaramandu-i cu mana in bucatele mici.
Intr-o oala am pus 1/2 L ulei de rapita la foc si am adaugat apoi ceapa curatata si taiata foarte marunt, am lasat-o pana s-a rumenit usor, dar aveti grija sa nu se arda pentru ca devine amara.
Dupa ce ceapa a fost gata, asa fierbinte am pus-o in castron peste paine si cartofi, am adaugat sare, piper si cimbru si am amestecat bine pentru ca toate aromele sa se combine dar si pentru ca uleiul sa patrunda in bucatelele de paine si sa o inmoaie.
Acesta este si rolul uleiului in aceasta cantitate, sa inmoaie painea. La sfarsit cand totul a fost gata pregatit, cu o lingura am introdus in puiul scos de pe sticla umplutura de cartofi, o parte din ea si restul am sevit-o pe platou langa pui.
Merita sa incercati aceasta reteta, este deosebita desi…ia ceva timp prepararea ei chiar merita.
Pofta mare!
Ei , cu asta chiar m-ai incitat/excitat :)) … atatea arome si texturi , mi-au inervat instant papilele si mai tine-le-n frau daca poti … ce-mi faci tu mie , mai Dana ; maine ma pui pe experimentat
🙂 te pup Dia
L-am vazut si pe bucataras. Delicios!!! 🙂 … deci ai scos sticla si l-ai umplut cu cartofi?
Da, cam asa si am pus si umplutura langa ca la cat e de buna…mananci numai din asta 🙂
Cum , l-ai si umplut ? da’ n-ai zis nik de-asa ceva … de asta ma miram io ca-i zici pui umplut :)) Explica-ne ce-ai facut dupa ce l-ai umplut , ca ne-ai lasat cam neterminati :)):)):))
:)))))))) e am luat cu lingura si am bagat 2 linguri de cartof in el…nu mi se parea asta important de asta nu am scris :))dar…daca se cere scriu , na ce sa fac :))
O super bunatate de pui ai pregatit Dana!
Multu Rocsy ca ai trecut pe la mine 🙂