Prajitura inteligenta, sau Prajitura desteapta, (cum o numesc unii)

De catre   ianuarie 26, 2014

Astazi ma gandeam sa fac o noua prajitura, vroiam ceva simplu cu ce am la indemana si sa nu fie nevoie sa ies din casa…asa ca am cerut ajutorul prietenelor din bucataras.ro dar si de pe facebook si am ajuns pana la urma la reteta aceasta de Prajitura inteligenta.

Mie insa, se pare ca foaia de sus mi-a iesit un pic mai groasa decat trebuie, din ce spun fetele, dar…cuporul e de vina pentru ca reteta spune sa coci prajitura la foc mediu, eu am copt-o la foc mic si …a fost prea tare temperatura se pare de aceea s-a si crapat putin.

Am folosit:

1 l lapte

8 oua

200 gr unt

225 gr faina

2 linguri apa de trandafiri (reteta originala e cu apa simpla)

150 gr zahar

3 plicuri zahar vanilat

esenta de vanilie

Intr-o craticioara am topit untul si apoi l-am dus in balcon la racit 10 minute. Intr-un castron am pus galbenusurile, zaharul esenta si apa de trandafiri, am amestecat bine cu mixerul, apoi am adaugat si untul topit si am amestecat din nou, am adaugat apoi faina, laptele, am omogenizat totul si am dat castronul deoparte.

In alt castron am pus albusurile cu un praf de sare, le-am batut bine spuma tare, ATENTIE! Bateti albusurile dupa ce ati amestecat deja celelalte ingrediente.

Am pus apoi albusurile peste amestecul de galbenusuri si am amestecat usor sa nu stric spuma pana cand totul s-a omogenizat frumos.

Am pregatit o tava mai mare, tapetata cu hartie de copt, am pus aluatul care e foarte moale/lichid, sa nu va speriati…asa trebuie sa fie si am asezat apoi tava pe raftul cel mai de sus din cuptor.

Desi reteta spune ca prajitura se coace la foc mediu, eu pentru ca am aragaz obisnuit am copt la foc mic timp de 1 ora.

In mod normal daca aveti cuptor mai performant cred ca 45-50 min sunt de ajuns. Nu deschideti usa cuptorului decat dupa 40 min sau daca se poate…la sfarsitul timpului de coacere.

Prajiturica asta este asa cum ii spune numele (nu stiu cat se observa din poza) foarte inteligenta pentru ca desi toate ingredientele se amesteca deodata, dupa ce se raceste si se taie veti observa ca este ca o prajitura din 2 foi cu crema la mijloc. Foarte gustoasa as completa!

La sfarsit se pudreaza cu zahar.

Pofta mare!

25 Comentarii despre “Prajitura inteligenta, sau Prajitura desteapta, (cum o numesc unii)

  1. Adriana

    Mmm ,ce buna e,dragalasa !!! 😉 M-ai ambitionat si maine sau poimaine ( functie de timp ) o voi prepara si eu .Data trecuta ( prin octombrie ) am pus numai zahar pudra si am lasat-o sa se raceasca pana a doua zi,asa cum e indicat;dar acum la ce pofta mi-ai facuuut ( nu m-am saturat cu ce/cat mi-ai dat sa pap pe fb 😀 ) cred ca… mmm !!! noroc ca nu sunt insarcinata 😀 Bravo fetita !!! Te pup ! :*

  2. Diana

    Sper ca tie sa-ti placa … mie nu mi-a placut niciodata 🙁 , chiar daca toata lumea spune ca-i deliciu , si-am fost nevoita s-o repet , dar tot nu mi-a placut :))

    1. danaszocs

      Cu drag!
      eu o stiam sub denumirea de cremes inteligent dar pentru ca mi-am amintit tarziu de ea,dupa ce am facut reteta,am pastrat denumirea asta…delicioasa prajitura!

    1. danaszocs

      Loredana,reteta este completa,crema se formeaza din ingredientele descrise in reteta,se separa 2 blaturi si ramane la mijloc parca ar fi o crema..incearca sa o faci si vei intelege de ce ii spune inteligenta 🙂 Totul se amesteca intr-un bol si apoi ea is iface treaba la cuptor!

  3. loredana

    Sunt foarte curioasa ,sa stii ca am sa o incerc,mi se pare si usor de facut,multumesc ptr. explicatii,,

    1. danaszocs

      Cu mare drag! Poate imi spui dupa ce parere ai…ideea e sa respecti intocmai cantitatile si ordinea operatiilor si sigur iese bine 🙂 bafta!

  4. Adriana

    Ieri am mai facut una,ca sa pape si Vali/sotul meu <3 .Ca a fost plecat in delegatie . Si a iesit la fel/delicioasa.Prajitura asta nu o mai facusem cam demult/nu stiu de ce…dar,mi-am propus sa o prepar tot mai des,ca nu mi-a dat deloc/niciodata batai de cap 😉

  5. Adriana

    E posibil,dar…timpul…Oricum,imi surade ideea ta 😉 dar…in alt domeniu/artizanat 😉 asa ca,nu iti fac concurenta 😀

Dă-i un răspuns lui danaszocs Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow Me

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.