Astazi ma gandeam sa fac o noua prajitura, vroiam ceva simplu cu ce am la indemana si sa nu fie nevoie sa ies din casa…asa ca am cerut ajutorul prietenelor din bucataras.ro dar si de pe facebook si am ajuns pana la urma la reteta aceasta de Prajitura inteligenta.
Mie insa, se pare ca foaia de sus mi-a iesit un pic mai groasa decat trebuie, din ce spun fetele, dar…cuporul e de vina pentru ca reteta spune sa coci prajitura la foc mediu, eu am copt-o la foc mic si …a fost prea tare temperatura se pare de aceea s-a si crapat putin.
Am folosit:
1 l lapte
8 oua
200 gr unt
225 gr faina
2 linguri apa de trandafiri (reteta originala e cu apa simpla)
150 gr zahar
3 plicuri zahar vanilat
esenta de vanilie
Intr-o craticioara am topit untul si apoi l-am dus in balcon la racit 10 minute. Intr-un castron am pus galbenusurile, zaharul esenta si apa de trandafiri, am amestecat bine cu mixerul, apoi am adaugat si untul topit si am amestecat din nou, am adaugat apoi faina, laptele, am omogenizat totul si am dat castronul deoparte.
In alt castron am pus albusurile cu un praf de sare, le-am batut bine spuma tare, ATENTIE! Bateti albusurile dupa ce ati amestecat deja celelalte ingrediente.
Am pus apoi albusurile peste amestecul de galbenusuri si am amestecat usor sa nu stric spuma pana cand totul s-a omogenizat frumos.
Am pregatit o tava mai mare, tapetata cu hartie de copt, am pus aluatul care e foarte moale/lichid, sa nu va speriati…asa trebuie sa fie si am asezat apoi tava pe raftul cel mai de sus din cuptor.
Desi reteta spune ca prajitura se coace la foc mediu, eu pentru ca am aragaz obisnuit am copt la foc mic timp de 1 ora.
In mod normal daca aveti cuptor mai performant cred ca 45-50 min sunt de ajuns. Nu deschideti usa cuptorului decat dupa 40 min sau daca se poate…la sfarsitul timpului de coacere.
Prajiturica asta este asa cum ii spune numele (nu stiu cat se observa din poza) foarte inteligenta pentru ca desi toate ingredientele se amesteca deodata, dupa ce se raceste si se taie veti observa ca este ca o prajitura din 2 foi cu crema la mijloc. Foarte gustoasa as completa!
La sfarsit se pudreaza cu zahar.
Pofta mare!
Mmm ,ce buna e,dragalasa !!! 😉 M-ai ambitionat si maine sau poimaine ( functie de timp ) o voi prepara si eu .Data trecuta ( prin octombrie ) am pus numai zahar pudra si am lasat-o sa se raceasca pana a doua zi,asa cum e indicat;dar acum la ce pofta mi-ai facuuut ( nu m-am saturat cu ce/cat mi-ai dat sa pap pe fb 😀 ) cred ca… mmm !!! noroc ca nu sunt insarcinata 😀 Bravo fetita !!! Te pup ! :*
Draga de tine..daca stateai mai aproape dadeam o fuga sa iti aduc!! 🙂
Te cred,dar… 🙁
dar…te poti muta mai aproape :))
Sper ca tie sa-ti placa … mie nu mi-a placut niciodata 🙁 , chiar daca toata lumea spune ca-i deliciu , si-am fost nevoita s-o repet , dar tot nu mi-a placut :))
Pfff toata s-a mancat :)) asa tare ne-a placut.Chiar am sa o mai fac dar…cu alte arome 🙂
Te pup scumpa mea!
Ma bucur ptr voi , sa va tihneasca :d
Multumim draga mea!
Muaaaaaaaaaaaaah …
scumpicioaso…esti pupata :))!!!!!
:)):)):)) :d
veche reteta, insa atat de buuuna. mersi ca mi-ai reamintit de ea
Cu drag!
eu o stiam sub denumirea de cremes inteligent dar pentru ca mi-am amintit tarziu de ea,dupa ce am facut reteta,am pastrat denumirea asta…delicioasa prajitura!
buna,dar nu scrie ce crema are aceasta prajitura
Loredana,reteta este completa,crema se formeaza din ingredientele descrise in reteta,se separa 2 blaturi si ramane la mijloc parca ar fi o crema..incearca sa o faci si vei intelege de ce ii spune inteligenta 🙂 Totul se amesteca intr-un bol si apoi ea is iface treaba la cuptor!
Sunt foarte curioasa ,sa stii ca am sa o incerc,mi se pare si usor de facut,multumesc ptr. explicatii,,
Cu mare drag! Poate imi spui dupa ce parere ai…ideea e sa respecti intocmai cantitatile si ordinea operatiilor si sigur iese bine 🙂 bafta!
Gata!! am facut prajitura ieri 😉 A iesit delicioasa 🙂
Bravo dragalasa!!!!!!!! Ma bucur daca ti-a placut!
Multumesc :* !!! Uita-te pe facebook,am postat poze 😛 pe peretele meu si nu numai…
Am vazut!!! Ff faina ti-a iesit 🙂
Ieri am mai facut una,ca sa pape si Vali/sotul meu <3 .Ca a fost plecat in delegatie . Si a iesit la fel/delicioasa.Prajitura asta nu o mai facusem cam demult/nu stiu de ce…dar,mi-am propus sa o prepar tot mai des,ca nu mi-a dat deloc/niciodata batai de cap 😉
🙂 dragalasa asta e primul pas…apoi poate te faci si blogerita ca si eu tot cu o reteta am inceput 🙂
E posibil,dar…timpul…Oricum,imi surade ideea ta 😉 dar…in alt domeniu/artizanat 😉 asa ca,nu iti fac concurenta 😀
Nu se pune problema de concurenta..e loc destul 🙂