Prajitura asta cu visine bezea cred ca daca ar fi sa facem un sondaj, ar fi pe primul loc in topul preferintelor tuturor daca nu, macar in top 3.
Nu am auzit pana acum pe cineva care sa nu o adore. E o prajitura simpla as spune, dar foarte aromata si extrem de buna la gust, pe care eu o fac de cate ori am ocazia, cu tot felul de fructe, reteta de baza, ramanand aceeasi.
Am folosit pentru blat:
8 galbenusuri
20 linguri zahar
20 linguri ulei
20 linguri lapte
24 linguri faina
2 plicuri praf de copt
Umplutura:
800 gr visine fara samburi
3 linguri zahar
esenta vanilie
Pentru bezea:
8 albusuri
14 linguri zahar
un praf sare
Am separat galbenusurile de albusuri, galbenusurile impreuna cu zaharul le-am amestecat bine de tot pana cand si-au dublat volumul si zaharul s-a topit.
Am adaugat apoi uleiul, laptele, faina si praful de copt, am amestecat bine si aluatul astfel obtinut l-am pus intr-o tava tapetata cu ulei si faina si am dat la copt.
Visinele le-am taiat marunt si le-am pus la foc impreuna cu zaharul si esenta de vanilie si le-am lasat pana cand zaharul s-a topit si zeama lasata de visine a scazut aproape complet, apoi le-am dat deoparte la racit.
Dupa ce blatul s-a copt putin mai bine de jumatate, am adaugat peste el visinele si albusele batute spuma tare cu zahar, am nivelat bezeaua si am dat din nou tava la copt pana cand bezeaua s-a rumenit usor deasupra.
Am scos apoi tava din cuptor si dupa ce prajitura s-a racit complet am portionat-o in cubulete.
Pofta mare!
Nu inteleg din lingurile tale cantitatea exacta (fiecare cu lingura lui, nu-i asa?). La fel, nu inteleg la ce temperatura trebuie intrdusa tava ptima sau a doua oara. Si chiar ar trebui sa deschid din cand in cand si sa estimez cand e facuta mai mult de jumatate (esta tare greu pt prima data sa imi dau seama cum arata complet facuta, dar sa estimez mai mult de jumatate). Cred ca tie iti iese, dar nu asta e metoda prin care o predai, mai degraba cea prin care te lauzi!
Eu cred ca o lingura…e o lingura nimic spectaculos,ideea e ca lingura cu care masori zaharul,sa o folosesti si la restul ingredientelor…aceeasi marime ca sa zic asa.Ca se estimezi in primul rand daca e facuta,sti si tu ca bagi o scobitoare si daca ramane curata,inseamna ca e coapta,la fel si cu aproximarea referitoare la faptul ca e facuta jumatate…e totul aproximativ,bagi o scobitoare,si vezi ca aluatul s-a copt putin dar nu ramane chiar curata scobitoarea,atunci aproximezi ca e facuta jumatate.Cred ca oricine stie ca un aluat complet facut este cel care nu ramane pe scobitoarea pe care o bagi in el pt a-l verifica.De laudat….nu am de ce sa ma laud,blogul asta e locul in care eu imi strang retelele,e „copilul”meu dar nu intentionez sa ma laud cu el 🙂 Cat despre tine…cred ca poti intreba atunci cand ai neclaritati,fara a fi rautacioasa…cred ca ai avea mai multe de invatat asa 🙂
din mai multe retete eu am ales reteta asta pentru ca mi s-a parut f simpla.multumesc,a iesit f buna
Cu mare drag!
Ma bucur tare mult daca a fost pe placul tau 🙂
Bunå ziua!
As dori så vå intreb ce fel de tavå ati folosit? cam ce dimensiunu are? O så o fac si eu aståzi. Este cu sigurantå foarte bunå.
Mii de multumiri cå impårtiti cu noi aceastå retetå gustoaså.
O zi bunå !
Buna,
Multumesc mult pentru mesaj, scuze de raspunsul intarziat, tava pe care o am eu are aproximativ 40 cm lungine si 30 latime.
Spor la prajiturit!!! 🙂
Pingback: Prajitura cu visine, ricotta si bezea | Papabundetot