Prajitura cu smochine verzi

De catre   octombrie 5, 2014
1 vote

DSCN8243          DSCN8221          DSCN8235      DSCN8256

Imaginea copilariei mele este reprezentata de un ghiveci imens care era in sufrageria apartamentului nostru,in care trona un smochin foarte mare 🙂 In timp…nu mai stiu ce s-a intamplat cu acel smochin,dar ma bucur sa vad ca smochinele cresc si prin curtile oamenilor  pe care eu ii cunosc si ca lumea apreciaza acest fruct care mie imi aminteste de copilarie.

Zilele trecute o prietena ma intreba daca vreau niste smochine verzi si imediat dupa discutia cu ea mi-a si sclipit o idee de prajitura cu smochine verzi,care pana la urma s-a dovedit a fi extrem de gustoasa  🙂

Am folosit pentru dulceata de smochine:

500 gr smochine verzi

1 baton vanilie

3 linguri zahar

1/2 lingurita anason macinat

1/2 lingurita scortisoara macinata

coaja de la o jumatate de lamaie

Pentru prajitura:

10 oua de casa (mai mici)

10 linguri zahar

10 linuri ulei

12 linguri faina

4 linguri fulgi nuca de cocos

esenta de vanilie si lamaie

2 plicuri praf de copt

Un praf de sare

Smochinele le-am spalat bine,le-am taiat  in sferturi si apoi le-am pus la foc cu zahar,semintele de la un baton de vanilie,batonul,coaja de lamaie,anason,scortisoara si le-am lasat la foc mic sa fiarba aproximativ 30 minute pana cand s-au inmuiat si au imprumutat aroma ingredientelor.Le-am lasat apoi sa se raceasca putin si m-am ocupat de prajitura.

Blatul: am separat galbenusurile de albusuri,galbenusul,l-am amestecat bine cu zaharul pana cand si-a dublat volumul,am adaugat apoi esentele,uleiul si am continuat sa amestec.Eu uleiul nu l-am pus tot odata ci pe rand amestecand cu mixerul dupa fiecare cantitate de ulei adaugata.Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare,am adaugat peste ele 4 linguri fulgi de nuca de cocos,2 linguri faina si am mai amestecat putin.Restul de 10 linguri de faina le-am pus peste galbenusuri,am omogenizat totul bine,apoi am luat pe rand din albusuri si am adaugat peste amestecul de galbenusuri,amestecand usor pentru a nu strica spuma.

Am asezat aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt,deasupra am pus smochinele racite deja si am dat tava la cuptor pana cand prajitura s-a rumenit frumos deasupra si aluatul s-a copt in profunzime 🙂

Daca aveti si voi smochine verzi si nu stiti ce sa faceti cu ele…poate va innspira aceasta reteta!

Pofta mare!

DSCN8256

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.