Pariziene cu mere

De catre   octombrie 17, 2013
1 vote

???????????????????? ?????????? ??????????

Reteta blatului este dupa cea a lui Cleme (bucataras.ro),mi-a placut tare mult asa ca am preluat-o si am adaptat-o pentru ce aveam eu nevoie.Avand multe mere de la tara,e pacat sa nu fac cu ele diferite deserturi,mai ales ca am si 3 zile de concediu 🙂

Pentru blat am folosit:

600 gr faina

2 oua

70 gr unt (eu am avut unt cu vanilie si zahar si l-em folosit)

1 lingura de ulei

un praf de sare

1 plic drojdie uscata

250 ml lapte

Pentru umplutura:

12 mere medii

1 lingurita scortisoara

5-6 linguri zahar

Pentru uns:

1 ou batut cu putin lapte

Am facut o maia din putin lapte incalzit usor,2 linguri de faina,drojdie,am amestecat pana s-a dizolvat drojdia si am lasat-o sa creasca cam 10 minute.

Intr-un castron mare,am cernut faina,am adaugat ouale,untul si uleiul putin incalzite.Laptele l-am incalzit usor (nu foarte tare ca sa nu opariti drojdia) si am topit zaharul in el,l-am adaugat apoi peste faina si la urma am adaugat si maiaua,am amestecat bina,la inceput cu o lingura si apoi am trecut la framantatul cu mana.Dupa ce aluatul a fos bine framantat,l-am lasat la loc cald (langa aragazul cu cuptorul pornit) sa dospeasca bine.

Intre timp am trecut la umplutura,am curatat merele de coaja,le-am taiat in sferturi pentru a le curata bine cotorul,apoi le-am taiat cubulete.Le-am pus intr-o tigaie pe aragaz cu scortisoara si zaharul,la foc mic si le-am lasat pana s-au inmuiat,amestecand din cand incand.Le-am dat apoi la o parte pentru a se raci putin.

Dupa ce aluatul a crescut,l-am impartit in parti mici (depinde cat vreti sa fie de mari parizienele) si fiecare parte am luat-o apoi si am intins-o cu sucitorul,intr-o forma mai mult ovala,pe o parte am pus o lingurita din umplutura de mere,am rulat pana aproape la capat si partea din capat am crestat-o cu cutitul in fasii,apoi am rulat mai departe.Am obtinut un sul de aluat cu partea taiata/crestata in sus,le-am asezat pe toate in tava tapetata cu ulei si faina,le-am uns cu oul batut si le-am dat la cuptor pana s-au rumenit frumos.

Pofta mare!

??????????

8 Comentarii despre “Pariziene cu mere

  1. Diana

    Sunt deosebite aceste pariziene , indiferent de umplutura .
    Wk frumos si linistit , dar si 3 zile de concediu odihnitor , Danuta !

  2. Lili

    Vai cat de bine arata!
    As avea totusi o intrebare, ce fel de faina folosesti? Daca nu vrei/poti sa imi spui numele aici, mi l-ai putea trimite pe mail te rog? Eu sunt cam la inceput cu bucatareala si am tot incercat diverse retete…cele cu faina nu imi cresc. Toate imi ies pe jumatate din cat ar fi trebuit sa creasca.
    Scuze de deranj, o zi frumoasa.

    1. danaszocs

      Multumesc mult! Nu e n scret…folosesc faina Castello tip 650 de la Lidl. Este foarte buna si chiar am mai auzit colege care sunt la inceput cu bucatareala ca folsind aceasta faina le-au iesit numai bunatati. Asa ca ti-o recomand cu drag si sper ca si tu sa fi multumita de ea. Zi frumoasa sa ai si daca mai pot fi de folos cu ceva nu ezita sa intrebi.

      1. Lili

        Multumesc mult pentru raspuns! Nu am cumparat-o niciodata (sincer nici nu stiam ca au faina), dar imi plac produsele Lidl (mai ales ciocolata). Abia astept sa o cumpar si mai ales sa fac Parizienele cu mere! Spor la bunatati si o zi frumoasa in continuare!

        1. danaszocs

          Cu mare drag! Te adtept sa imi spui dupa daca te multumeste faina si daca ti-au iesti parizienele asa cum iti doreai. Zi frumoasa sa ai!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.