Moussaka cu vinete

De catre   decembrie 2, 2016
3 votes

Iubesc Grecia, mirosul ei, mancarea, zambetul oamenilor si…iarasi mancarea lor.

Grecii, au preparate simple, in opinia mea dar de o savoare aparte, probabil datorita aerului, brizei marii si climei prietenoase, habar nu am de ce, dar eu ii iubesc si ador tot ce imi ofera ei pe masa de cate ori le vizitez tara minunata 🙂

Pentru ca a trecut ceva vreme de cand ne-am intors din Grecia si va mai trece muuuulta vreme pana sa ne reintoarcem, incerc acasa sa retraiesc cumva momentele minunate petrecute acolo, prin preparate pe care ma straduiesc sa le adaptez la ce am, astfel incat sa fie cat mai aproape de aromele pe care le gasesc acolo, in acest fel, timpul pana la urmatoarea vacanta greceasca, este parca mai usor de suportat 🙂

Moussaka cu vinete
Print Recipe
Moussaka cu vinete, cam asa am mancat la greci 🙂
Portii Timp de preparare
4 persoane 20 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45 minute 10 minute
Portii Timp de preparare
4 persoane 20 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45 minute 10 minute
Moussaka cu vinete
Print Recipe
Moussaka cu vinete, cam asa am mancat la greci 🙂
Portii Timp de preparare
4 persoane 20 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45 minute 10 minute
Portii Timp de preparare
4 persoane 20 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45 minute 10 minute
Ingrediente
Carne pt moussaka
Sos Bechamel
Vinete si restul de ingrediente
Portii: persoane
Etape
  1. Mousakaua este un preparat complex in opinia mea insa, merita tot efortul pregatirii ei. Am tocat marunt ceapa si usturoiul si le-am pus intr-o cratita cu ulei de masline, putin unt si condimente si am lasat sa se caleasca bine, pana cand ceapa a devenit translucida.
  2. Am adaugat apoi carnea tocata si am lasat la foc aproximativ 20 minute pana cand carnea si-a schimbat culoarea.
  3. Intr-o craticioara am pus la topit 70 gr unt, am adaugat apoi faina si laptele amestecand energic sa nu faca cocoloase. Pentru un plus de aroma am ras 1/2 nucsoara si am adaugat un varf de lingurita de scortisoara macinata si un praf de sare. Dupa ce faina s-a gatit si sosul s-a ingrosat, l-am luat de pe foc si l-am lasat sa se raceasca cateva minute, apoi am adaugat in el 2 oua intregi si am amestecat bine.
  4. Vinetele le-am curatat de coaja, le-am taiat in felii de aproximativ 1.5-2 cm grosime si le-am prajit pe rand in ulei de masline, pana cand s-au rumenit usor. Am scos feliile de vanata pe un servet de hartie sa se scurga surplusul de ulei, pentru ca vanata absoarbe foarte mult ulei.
  5. Odata avute pregatite toate elementele pentru o musaka perfecta, am inceput "montarea" ei intr-o tava de cuptor. Am luat o tava incapatoare, am uns-o bine cu unt si putin ulei, am adaugat pe fundul tavii si 2-3 linguri de sos Bechamel, apoi am pus un strat de vinete prajite, carnea gatita la foc cu condimente, un strat de rosii cubulete, un alt strat de vinete si deasupra am turnat sosul Bechamel.
  6. Am lasat preparatul la cuptor 35-40 minute, apoi am scos tava si am adaugat deasupra mozarella si branza cedar data pe razatoare, apoi am mai dat tava la cuptor inca 10-15 minute pana cand toata branza s-a topit.
  7. Pentru ca mirosul era unul innebunitor, nu am avut rabdare sa las praparatul sa se raceasca complet, asa ca am taiat o felie cat era calda si am servit-o cu o lingura de iaurt grecesc 🙂
Notitele retetei

Pofta mare!

 

2 Comentarii despre “Moussaka cu vinete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *