Gogosi pufoase cu gem de capsuni

De catre   ianuarie 12, 2014
1 vote

???????????????????? ?????????? ??????????

Ma tot gandeam ce sa mai fac dulce,ceva ce nu am facut de mult,ceva aromat si gustos,dar nu foarte costisitor si mi-a venit ideea cu gogosi,mai ales ca eu nu am facut gogosi niciodata pana acum…nu stiu de ce ,dar…nu am mai facut. Iubi a vrut gogosi care sa aiba gemul inauntru…sa nu mai muncim dupa 🙂 ,ci doar sa mancam,asa ca am cautat ceva idei pe Google si am gasit pe neinakitchen.blogspot.com o reteta in care gemul se pune inainte de a praji gogosile.Reteta de aluat…este dupa gustul meu,de pe acest blog inspirandu-ma pentru tehnica de ansamblare a gogosilor cu gem 🙂

Am folosit:

1 kg faina

2 plicuri drojdie uscata

8 linguri zahar

1/2 lingurita scortisoara

2 lingurite coaja de lamaie

esenta vanilie

4 oua

400 ml lapte

un praf de sare

gem de capsune

Am incalzit putin laptele,apoi am pus drojdia intr-un castronel,peste ea am pus putin zahar (acesta are rolul de a activa drojdia),o lingurita de faina si 50 ml lapte.Am amestecat bine pentru a dizolva drojdia si am lasat deoparte sa creasca putin.

Intr-un castron mare am pus 1 kg faina,coaja de lamaie,restul de zahar,esenta de vanilie,sarea si am amestecat putin,ouale le-am batut bine separat si le-am adaugat apoi,dupa ce a crescut maiaua,am adaugat-o si pe ea si am trecut la framantat adaugand treptat si restul de lapte. La inceput aluatul este foarte lipicios,dar trebuie framantat pana cand nu se mai lipeste de mana.La mine nu cred ca a durat mai mult de 5-7 minute.
Am lasat apoi aluatul sa dospeasca la loc cald,aproximativ 1 ora si jumatate.

Dupa ce aluatul a crescut frumos,am luat o bucata din el,am intins-o cu sucitorul pe masa de lucru,(nu foarte subtire,dar nici gros),si cu un pahar am dat forma gogosilor.Pe o bucata de aluat am pus putin gem,am uns marginile cu lapte si am adaugat peste o alta bucata de aluat,apasand usor marginile pentru a le „suda”.Am mai lasat cam 20 minute gogsile formate la dospit si apoi le-am prajit in ulei bine incins,pana s-au rumenit frumos.Le-am scos pe o hartie absorbanta si le-am pudrat cu zahar.Si am continuat asa pana cand am terminat tot aluatul 🙂

Pofta mare!

??????????

17 Comentarii despre “Gogosi pufoase cu gem de capsuni

        1. danaszocs

          :))) aaaa pai nu zici tu mereu…prea dulce..sau ca folosesc ingrediente neobisnuite :)) eu ma bucuram ca iti place ca eu fac rar ceva traditional sau cu arome obisnuite:)
          Te pup scumpa mea!!!

          1. Diana

            Dana , draga mea , eu zic ce simt , dar tie nu tre’ sa-ti pese … tu gatesti ptr tine si ai tai m nu ptr mine .
            Te imbratisez !

          2. danaszocs

            Scumpo…eu nu ma supar ca zici…stai linistita…ideea e ca ar trebui poate sa pun pe blog ce vrea lumea sa vada…dar,uite ca nu pot…ca daca mie imi plac anumite mancaruri pe alea le fac ..ca nu ar manca nimeni la mine mancare de oameni normali :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.