Galuste cu prune

De catre   septembrie 7, 2015
2 votes

Dragilor, dupa ce vreme de cativa ani nu am mai facut reteta asta, m-am gandit ca e vremea sa fac si eu toamna asta galuste cu prune. Initial am cautat pe internet (cu ajutorul prietenului google) ceva cantitati, ingredientele le stiam eu dar nu mai stiam cantitatile, insa…experienta asta mi-a dovedit inca odata (daca mai era cazul) ca pot avea incredere doar in mine si in ce stiu eu despre bucatarie.

Respectand initial cantitatile gasite on line….mi-a iesit…NIMIC, asa ca am facut mai departe cum am considerat eu si a iesit exact ce stiam eu din copilarie. Deh…mai trebuie si experiente din acestea din cand in cand 🙂

Galuste cu prune
Print Recipe
Galuste cu prune, o reteta pe care cred ca toti am gustat-o macar odata in copilarie 🙂
Portii Timp de preparare
4 persoane 40 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20 minute 10 minute
Portii Timp de preparare
4 persoane 40 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20 minute 10 minute
Galuste cu prune
Print Recipe
Galuste cu prune, o reteta pe care cred ca toti am gustat-o macar odata in copilarie 🙂
Portii Timp de preparare
4 persoane 40 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20 minute 10 minute
Portii Timp de preparare
4 persoane 40 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
20 minute 10 minute
Ingrediente
Portii: persoane
Etape
  1. Pentru inceput, am pus cei trei cartofi mari (aproximativ 1,2 kg) la fiert si apoi i-am scos din apa si i-am lasat sa se raceasca, atat cat sa pot pune mana pe ei pentru a-i curata. Odata curatati cartofii, i-am taiat in bucati inegale si i-am pus in robotul de bucatarie. Am adaugat peste ei cele 3 oua si sarea si am mixat bine.
  2. Am adaugat apoi grisul, o parte din faina si am mixat din nou.Am obtinut un aluat moale, lipicios pe care l-am mutat intr-un castron si am continuat sa pun faina pana cand aluatul s-a legat atat cat sa stea ca o galusca atunci cand l-am modelat.
  3. Intr-o cratita am pus la foc o lingura de ulei si untul, am lasat untul sa se topeasca la foc potrivit fara a-l arde si am adaugat apoi pesmetul pe care l-am rumenit frumos. Am stins focul si peste pesmetul fierbinte am adaugat zaharul, cardamonul macinat si scortisoara si am amestecat bine.
  4. Am pus o oala mare cu apa la foc cu ceva sare, si cand apa a clocotit am pus in ea galustele formate. Am luat o parte din aluatul format, l-am aplatizat in palma, am introdus in aluat pruna (in prima faza am facut cateva cu prune intregi, apoi am renuntat pt ca ieseau mult prea mari), am inchis aluatul cu grija sa nu se desfaca si am pus galusca obtinuta in oala cu apa care clocotea, unde am lasat-o aproximativ 10 minute pentru a se fierbe bine. Apoi pe masura ce galustele se ridicau la suprafata le-am scos din oala, scurse bine de apa si le-am pus peste pesmetul prajit.
  5. Pentru ca galustele cu prune intregi au iesit mult prea mari, am continuat cu jumatati de prune, pana cand am terminat aluatul.
Notitele retetei

Atunci cand am modelat galustele, eu mi-am dat mainile prin faina pentru a-mi fi mai usor. In prima faza am incercat si sa ud mainile cu apa (cum citisem pe net)  dar....a iesit un dezastru, aluatul se lipea si nu puteam forma galustele.

Desi initial am incercat sa respect retete gasite pe net, mi-am da seama ca cel mai bine pot simti la mana aluatul si cantitatile de faina scrise de altii la aceeasi cantitate de cartofi, nu se potriveau deloc la mine, obtinand un aluat care orice i-as fi facut nu ar fi stat in forma de galusca si nu puteam lucra cu el. Asa ca am adaugat faina pana cand am simtit la mana ca aluatul se poate modela, galustele mele nu au iesit deloc grele sau prea dense dar,  nici nu am exagerat cu faina 🙂

Pofta mare!

1 Comentariu despre “Galuste cu prune

  1. Pingback: Galuste cu prune | ..::BLOGURI.NET::..De la bloggeri adunate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *