Cozonaci cu nuca si stafide

De catre   decembrie 30, 2015
2 votes

Iata ca dupa ani de gatit, mi-am luat inima in dinti ca sa zic asa si am facut si eu pentru prima data cozonaci cu nuca si stafide.

Mai facusem de foarte multe ori Baigli, cu nuca si mac,  cozonacii unguresti care nu necesita framantare, pentru ca mereu m-am temut ca poate la cozonaci trebuie o tehnica anume sau ca poate nu imi ies cum trebuie….sunt insa tare mandra de cozonacii mei, trebuie sa recunosc ca si reteta apartine unui profesionist in domeniu, o gasiti fara modificari pe blogul Gabrielei Cara, aici: http://gabrielacara.blogspot.ro/2008/10/cozonaci-babani-nu-gluma.html, si pe aceasta cale iti si multumesc Gabriela, pentru toate sfaturile si completarile cu care m-ai ajutat in aceasta frumoasa experienta a mea, cea a primilor mei cozonaci 🙂

Acum ca am vazut ca nu e asa filozofie cum credeam eu ci doar iti trebuie eventual un abonament la sala ca sa faci fata efortului de a framanta 30 minute, cu siguranta voi face mult mai des cozonaci 🙂

Cozonaci cu nuca si stafide
Print Recipe
Cozonaci cu nuca si stafide, un preparat de sarbatoare
Portii Timp de preparare
4 persoane 180 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
50 minute 10 minute
Portii Timp de preparare
4 persoane 180 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
50 minute 10 minute
Cozonaci cu nuca si stafide
Print Recipe
Cozonaci cu nuca si stafide, un preparat de sarbatoare
Portii Timp de preparare
4 persoane 180 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
50 minute 10 minute
Portii Timp de preparare
4 persoane 180 minute
Timp de gatire Timp de asteptare
50 minute 10 minute
Ingrediente
Portii: persoane
Etape
  1. Am cernut faina de 2 ori intr-un castron mare pentru a fi afanata.
  2. Am pus la incalzit o parte din cei 500 ml lapte, impreuna cu semintele de vanilie si 250 gr zahar, am amestecat bine sa se topeasca zaharul, dar nu am lasat sa se infierbante. In laptele aromat si caldut, am adaugat 14 gr drojdie uscata, am amestecat si la urma am pus deasupra o lingura de faina si am lasat maiaua sa dospeasca putin.
  3. Galbenusurile de ou le-am amestecat bine cu o lingurita rasa de sare si coaja de la 2 lamai si o portocala.
  4. Am pus apoi peste faina cernuta, maiaua si amestecul de galbenusuri.
  5. Untul si uleiul le-am incalzit putin, cat sa se topeasca untul, apoi le-am lasat afara sa se raceasca.
  6. Am pus peste faina cu galbenusuri si maia si restul de lapte (pana la 500 ml), am amestecat bine cu mana si apoi am trecut la framantat. In timpul framantarii am inmuiat mereu mana in grasimea pregatita (unt si ulei), fara a turna toata grasimea odata peste aluat, am inmuiat mana pana cand toata grasimea s-a incorporat in aluat. Dupa ce am framantat aluatul aproximativ 35 minute, l-am lasat la dospit intr-un loc cald, ferit de curenti reci de aer.
  7. Am lasat aluatul la dospit aproximativ 90 minute. Intre timp, am spart nucile si am facut umplutura. Am batut bine cele 5 albusuri spuma, am incorporat peste ele si 5 linguri zahar si 2 lingurite cacao, iar dupa ce am obtinut o bezea frumoasa si lucioasa, am adaugat miezul de nuca macinat usor si 2 maini sanatoase de stafide.
  8. Odata aluatul crescut, l-am rasturnat pe masa de lucru unsa cu putin ulei, l-am impartit in 3 parti aproximativ egale si fiecare parte in 2 :), sper ca ati inteles...in total am impartit aluatul in 6 parti egale si am obtinut la final 3 cozonaci.
  9. Am luat fiecare parte si am intins-o bine pe o pelicula de ulei, am adaugat peste umplutura de nuci si stafide si am rulat apoi in forma de bagheta.
  10. Cate 2 astfel de rulouri, le-am impletit si astfel din 6 bucati de aluat, am obtinut 3 cozonaci grasuti.
  11. Am mai lasat 40 minute sa dospeasca cozonacii dupa ce i-am pus in tavi de chec tapetate cu faina si ulei.
  12. Am incins bine cuptorul inainte de a-i coace, i-am uns deasupra cu un ou amestecat cu putin lapte si am presarat putin zahar. Dupa aproximativ 50 minute (depinde ce cuptor aveti), am obtinut 3 grasuti rumeni si casa s-a umplut de miros de sarbatoare.
  13. Dupa ce i-am scos din cuptor, eu i-am stropit cu putina apa rece si i-am acoperit cu un prosop de bumbac, curat si uscat. I-am lasat cam 20 minute in tavi sa se raceasca putin, i-am scos si i-am taiat pentru ca eram nerabdatoare, fiind primii mei cozonaci, sa vad ce gust au 🙂
Notitele retetei

Puteti folosi ce umplutura va place, rahat, mac, sau orice alte combinatii va plac.

Puteti de asemenea sa folositi faina tip 000 daca sunteti mai obisnuiti cu ea, eu nu folosesc decat acest fel 650 Castelo, de la Lidl pentru ca m-am obisnuit deja cu ea si imi e greu sa o schimb 🙂

Daca folositi drojdie proaspata in loc de uscata, aveti nevoie de aproximativ 50 gr.

Pofta mare!

1 Comentariu despre “Cozonaci cu nuca si stafide

  1. Pingback: Cozonaci cu nuca si stafide | ..::BLOGURI.NET::..De la bloggeri adunate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *